Attraktiv arbetsplats

Press Kogyo Sweden lockar studenter från när och fjärran.

Aldrig någonsin har företaget Press Kogyo Sweden upplevt ett större söktryck från studenter som söker prao, utbildningspraktik eller en plats för examensjobb. Ett gott betyg på att företagets engagemang inom utbildning givit gott renommé.

Under ett samtal kring runda bordet på Press Kogyo träffar vi tre av dem. För andraårseleven, 18-åriga Olivia Sigfridsson, på el- och energiprogrammet på gymnasieskolan Etec, har de fyra veckorna passerat i ett rasande tempo.
– För mig med ett teknikintresse lockade Press Kogyo mig direkt. Jag läser mot automation och då jag också har ett intresse för installation blev det perfekt att vara här. Jag har fått följa processerna under de fyra veckor som jag nu varit här och för mig finns det bara positivt att säga om tiden. En vänlig arbetsplats som har imponerat mycket på mig.

Examen närmar sig
För Vedad Homovic, 24 år, var det ekonomi som gällde på gymnasiet. Fortsatte sedan med studier på Linneuniversitetet innan skoltröttheten slog till med ett sabbatsår som följd. Under tiden dök ett arbete på Press Kogyo upp och Vedad blev en del i produktionen på företaget.
– Jag har också historiskt haft ett intresse för automation. Något lockade med företaget och mitt tänkta sabbatsår blev snart ett två-årigt sådant. Jag kände samtidigt att företaget trodde på mig och jag fick en hel del internutbildning, både inom robot- som operatörsutbildning. När chefen sedan förslog att jag skulle börja studera var jag inte sen att hoppa på. Tog examen inom automationsteknik med hydraulik förra året och nu i maj avslutar jag min utbildning till automationsingenjör. Såklart hoppas jag att ledningen är intresserade av att behålla mig här för jag trivs som fisken i vattnet.

Högre utbildningar
Press Kogyo lockar många studenter ifrån landets högre utbildningar. En av alla dessa är Anders Wictorzon, student på IUC, som just nu gör sin femte och sista vecka inom LIA, lärande i arbete, på plats på Press Kogyo.
– Jag har läst ett år snart och valet av Press Kogyo blev ett ganska naturligt sådant. För tio år sedan jobbade jag faktiskt här men är idag tjänstledig från annan tjänst på annat företag. Jag läser till processutvecklare och eftersom Press Kogyo jobbar mycket med förbättringsarbeten som exempelvis LEAN är jag mer än nöjd med mitt val för LIA. Under de här veckorna har jag fått följa flödet rörande två artiklar, från order till leverans. Försökt att finna problemområden och komma med förslag. Helt enkelt med ett uttalat fokus på processer. Det som har varit extra intressant är responsen från de involverade. De har ställt upp på intervjuer och jag känner att de också visat stort engagemang och intresse för vad jag har kunnat identifiera längs dessa fem veckors närvaro.

Stolt engagemang
Press Kogyo Sweden bedriver också ett nära samarbete med universitet och högskolor. En satsning som nu också bär frukt genom Markus Ottosson, student inom Industriell ekonomi på Linneuniversitetet i Växjö.
– För mig började allt med att Attraktiva Oskarshamn, tillsammans med kommunens företag, bjöd in studenterna till en happening på universitetet. Under en middag på slottet träffade jag Niclas Olsson och fattade tycke för Press Kogyo som arbetsplats. Strax innan jul hade vi möjlighet att besöka företaget på plats och kort därefter ringde Niclas mig och undrade om jag var intresserad av att jobba på plats i Oskarshamn. Som andraårsstudent blev jag mäkta förvånad men stolt såklart, misstänker att det inte finns så många runt om i landet som har fått samma chans till att jobba timmar som projektledare två dagar i veckan. Det är riktigt bra här med ett fantastiskt stöd från företagets sida vilket möjliggör denna chans för mig.

Markus Ottosson

Stolt personalchef
För Niclas Olsson, HR-chef på Press Kogyo Sweden, är det stora intresset ett utmärkt bevis på att företagets samverkan inom olika utbildningsområden nu börjat knoppa av sig.
– Vi som företag ser såklart detta som mycket intressant och framförallt glädjande. Vårt engagemang i Teknikcollege ser nu också ut att ge önskat resultat med högt söktryck. En yrkeshögskoleutbildning om 250 YH-poäng inom produktionsteknik är något vi ser mycket hoppfullt på även när det gäller nyrekrytering av personal samt även uppmuntrar våra egna anställda att hoppa på. Allt för att bygga upp pålitliga relationer med både framtida som nuvarande anställda. Att få möjligheten till vidareutbildning ser vi såklart mycket ljust på inom företaget.